Sabtu, 12 Januari 2019

RESEPI LAKSAM TERENGGANU

*VIDEO REVIEW*
 Image result for laksam terengganu

Bahan-Bahan :

Kuah :
·        Ikan Selayang/Sardin - 4/5 ekor
·        Kelapa - 1 biji
·        Lada hitam
·        Bawang merah
·        Garam secukup rasa

 Laksam :
·        Tepung beras - 1 paket
·        Tepung gandum- 3 atau 4 sudu besar



 Ulam :
·        Taugeh
·        Timun
·        Kobis
·        Kacang Panjang
·        Daun kesom




Image result for laksam terengganu



Cara Pembuatan:

Kuah
-Rebus ikan dan asingkan isi ikan
-Tumbuk hingga lumat dengan lada hitam dan bawang merah
-Masukkan santan & panaskan di atas api. Elakkan masak sehingga mendidih.

Untuk Laksam
1   Bancuh bahan dan tuangkan di atas tudung periuk
    Kukuskan dan apabila dah agak masak, hiris tepi laksam dengan sudu dan biarkan ia    bergulung
    Sejukkan dalam pinggan. Bila Sejuk baru potong



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Birth

PitaPata Cat tickers