*VIDEO REVIEW*
Bahan-Bahan :
Kuah :
·
Ikan Selayang/Sardin - 4/5 ekor
·
Kelapa - 1 biji
·
Lada hitam
·
Bawang merah
·
Garam secukup rasa
Laksam :
·
Tepung beras - 1 paket
·
Tepung gandum- 3 atau 4 sudu besar
Ulam :
·
Taugeh
·
Timun
·
Kobis
·
Kacang Panjang
·
Daun kesom
Cara Pembuatan:
Kuah
-Rebus ikan dan asingkan isi ikan
-Tumbuk hingga lumat dengan lada hitam dan bawang merah
-Masukkan santan & panaskan di atas api. Elakkan masak sehingga mendidih.
-Masukkan santan & panaskan di atas api. Elakkan masak sehingga mendidih.
Untuk
Laksam
1 Bancuh
bahan dan tuangkan di atas tudung periuk
2 Kukuskan
dan apabila dah agak masak, hiris tepi laksam dengan sudu dan biarkan ia bergulung
3 Sejukkan
dalam pinggan. Bila Sejuk baru potong
Tiada ulasan:
Catat Ulasan