*VIDEO REVIEW*
‘Sedapnya kalau dapat
makan aiskrim pada cuaca yang panas dan terik ni. Jom kita pergi cari aiskrim.’Begitulah
ungkapan yang sering didengari apabila berjalan santai untuk berseronok.Ramai
yang menghadapi situasi ini pasti akan mencari gerai menjual air minuman bagi
menghilangan dahaga dan menyejukkan badan.Tetapi, jikalau ingin rasa sesuatu
yang berlainan sedikit, pasti akan mencari aiskrim kerana rasa manis dan
berlemaknya yang menggiurkan dan menambat hati setiap orang.Ada 7 jenis
kategori aiskrim iaitu hard aiskrim, soft aiskrim,aiskrim
Malaysia,popsicle,aiskrim gulung,aiskrim gelato dan ais batu campur(hehehe).
Pada hari ini,saya akan berkongsi cara pembuatan soft aiskrim(favorit saya) aka Mcflurry celup(hahaha).Aiskrim ini amat enak dan lembut dan memerlukan hanya 4 sahaja bahan asas untuk menghasilkan aiskrim ini.
Cara penghasilan
aiskrim ini
Bahan- Bahan :
1. 1/2 tin susu pekat(
sukatan ikut tahap kemanisan yang diidamkan dan kuantiti yang diimpikan)
2. 11/2 gelas susu cair(
saya lebih suka menggunakan susu sejat dengan kuantiti yang sama pada susu
pekat)
3. 1 sudu besar ovalette(
pastikan yang halal sahaja tau)
4. Sedikit esen vanila
5. Bahan perasa(mengikut
acuan masing masing)
6. Cadangan-Sedikit
perasa strawberi dan 2 sudu besar jem strawberi(x perlu esen vanila)
Penyediaan Aiskrim Ori :
1) Putar susu pekat, susu cair, ovallette dan esen
vanila hingga gebu.
2) Masukkan dalam bekas dan masukkannya ke dalam
peti sejuk bahagian sejukbeku
3) Sedia untuk dimakan bersama-sama ibu bapa,ahli
keluarga, sahabat handai dan kekasih yang tercinta.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan